HZ. MUHAMMED VE EHLIBEYT

Hz. Muhammed, M. 20 Nisan 571 yilinda Mekke’de ve Kâbe’nin içinde dünyaya geldi. 40 yasinda iken kendisine “nebilik” verildi. 23 yil boyunca Islam dinine hizmet etti.

Hz. Muhammed, M. 20 Nisan 571 yilinda Mekke’de ve Kâbe’nin içinde dünyaya geldi. 40 yasinda iken kendisine “nebilik” verildi. 23 yil boyunca Islam dinine hizmet etti. 63 yillik ömrünün 10 yilini Medine’de geçirdi. 8 Haziran 632 yilinda Medine’de Hakk’in rahmetine kavustu. Hz. Peygamber’in kabrinin bulundugu yer, içinde yasadigi evinin odasidir. Peygamber’in vasiyeti üzerine vefat ettigi odaya defnedilmistir. Ancak bu kabir, bugün yapilan genisletmeler sonunda “Mescid-i Nebevi”nin içinde kalmistir. Her kaynakta ayri ayri tarihlere ratliyoruz. Ancak gerçek olan su ki, 40 yasinda iken nebilik verilmis, nebiligi 23 yil devam etmis, 63 yasinda ve 8 Nisan 632 de Hakk’a yürümüstür.

Hz. Peygamber’e ilk vahiy ne zaman ve nerede geldi?
Tarihçilerin yazdigina göre Hz. Muhammed’e ilk vahiy, kirk yasinda iken M, 610 Ramazan ayinin içinde “Hira Dagi”nda gelmistir.
Hz. Muhammed’e ilk olarak hangi ayet nazil olmustur?
Ilk olarak “Yaratan Rabbi’nin adiyla oku” diye baslayan, “Âlak S uresinin ilk bes ayeti” nazil olmustur.

Hazret-i Muhammed’in Mekke’den Medine’ye gidisi hangi tarihte ve hangi sartlarda oldu. Giderken yerine kimi birakti?
Hz. Muhammed’in Peygamber’ligini kabul edemeyen Ümeyye ogullari, diger kabilelerle de anlasarak, Hz. Muhammed’i öldürmeyi planlamislardi. Bu durumu ögrenen Allah’in Resulü, olayin olacagi gece yatagina Hz. Ali’yi yatirip, gizlice Mekke’den ayrilip, Medine’ye göç etti. 622 tarihinde gerçeklesen bu olaya, hicret denildi. Bu tarih, Müslüman’larca yeni bir dönemin baslangiç tarihi, yani Mülsümanligin baslangici sayildi.

Hz. Muhammed’in Ehl-i Beyt’i kimlerdir?
Hazret-i Muhammed’in Ehl-i Beyt-i; Hz. Imam Ali, Hz, Fatima, Hz. Imam Hasan ve Hz. Imam Hüseyin’dir. Bu bes kimseler, Al-i Aba, Penç-i Ali ve Besler gibi isimlerle de anilirlar. Daha iyi kavrayabilmek için, Ehl-i Beyt-i söyle açiklayabiliriz:

1- Bir kudsi hadiste: “Levlâke levlâk lemâ halakte eflâk” buyurmustur. Mealen: “Ya Muhammed! Seni varligim için yarattim ve benim dilegim sensin. Ben on sekiz bin âlemi, senin için yarattim. Eger seni ve Ehlibeyt’ini yaratmayacak olsaydim, evet sen olmasaydin, yerleri ve gökleri ve her ikisi arasinda bulunan tüm varliklari yaratmazdim” diyor.
2- Yine Cenab-i Allah Kuran’da, Hz. Peygamber’e: “Kul lâ es’elüküm aleyhi ecren illel meveddete fil kurba” buyurmustur.

Mealen: “De ki: “Ben tebligime karsilik sizden, akrabami sevmeniz disinda hiçbir sey istemiyorum.”
Ayette, “meveddet” sözcügü geçmektedir, bu söz, sevgidir, bagliliktir.
“Kurba” sözcügü ise “akraba” dir. Bu da mutlak baglilik ve sevgidir. Bunun için tüm âlem, Allah Resulü’nün Ehlibeyt’ini, yani yakin akrabalarini sevmek mecburiyetindedir. Çünkü bu sevgi, Islam âlemine farz kilinmistir.
Bunun için de sevgili Peygamber’imiz. Bir hadisine: “Benim Ehlibeyt’im Nuhun Gemisi’ne benzer, kim ki bu gemiye bindi; kurtulusa erdi, binemeyenler ise delâlette kaldilar” buyurmustur.

3-Yine Kuran’da: “Innemâ yüridüllahü liyüzhibe ankümür ricse ehlel beyti ve yutahhireküm tathira.”
Mealen: “Ehlibeyt! Allah sizden, sadece günahi gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.”
4- Su ayette de: “Innallahe ve melâiketehü yusallune alen nebiy, yâ eyyühellezine âmenu sallu aleyhi ve sellimu teslimâ.”
Mealen: “Su bir gerçek ki, Allah ve melekleri, Peygamber’e salât ederler. Ey müminler! Siz de ona salât getirin ve tam teslimiyetle selâm verin” denilmektedidr. Bu ayetin inisinden sonra orada hazir bulunanlar, Hz. Peygamber’e: “Ya Resulüllah! Sana nasil salavât getirelim?” diye sordular. O, vakit Allah’in Resulü: “Allahümme salli alâ Muhammed ve âl-i Muhammed deyin” dedi. Burada geçen “âl-i” sözü, Hz. Imam Ali, Hz. Fatima, Hz. Imam Hasan ve Hz. Imam Hüseyin’i de kapsamaktadir. Böylece, Hz. Muhammed ve onun Ehlibeyti’ne salavât getirmek tüm müminlere farz olmustur.
5- Kuran’da: Kuskusuz biz sana “Kever”i verdik. Simdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes. Asil soyu kesik olan, süphesiz sana hinç besleyendir.
Burada birinci ayet, müjde ayetidir. “Biz sana kevseri verdik, senin soyun kevserden gelecektir” deniyor. Kevser’in pek çok anlami vardir, ancak burada neslin çogalmasi anlamindadir. Nesil kimden gelecektir? Tabi ki, Hz. Fatima ile Hz. Ali’den devam edecektir ve öyle de olmustur. Kerbelâ’da tüm erkekler, sehadet serbetini içtikleri halde, “Imam Zeynel Abidin” sag kalmis ve Hz. Muhammed’in nesili ondan yürümüstür. Hz. Peygamber’in Ehlibeyt’i hakkinda degisik yorumlar vardir ve bu yorumlarin kaynaklarindan bazilari sunlardidr.
Diger Kaynaklara Göre Ehlibeyt:
1- Ebû Saidî Hudri, Mücahid, Katâde ve diger sahabelerin açiklamalarina göre Ehlibeyt: Hz. Imam Ali, Hz. Fatima, Hz. Imam Hasan ve Hz. Imam Hüseyin’dir.
2- Imam Timrizi’nin de Ümmi Seleme’den “tahric” ettigine göre, Ümmi Seleme: “Bu ayet benim odamda nazil oldu. Hz. Peygamber, bu ayeti okudugu zaman, ben de kapinin yaninda bulunuyordum. “Ya Resülullah! Ben Ehlibeyt’ten degil miyim?” diye sordu. O vakit Resülullah buyurdular ki: “Süphesiz sen de hayra müteveccihsin, Peygamber zevcelerindensin” dedi ve o sirada odada bulunan Hz. Ali, Hz. Fatima, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i abasinin altina aldi ve: “Ya Rabb! Bunlar benim “Ehlibeytim”dir. O halde onlardan kiri gider, onlari tertemiz yap” diyerek “Ahzab Süresi, 33 ayeti” okudu.
4- (Said bin Cübeyr, ibn. Abbas’tan rivayet olarak bildiriyor. Ikrime, Mukattil’in sözleri de bu yöndedir. Bunlara göre “Ehlibeyt” Resülullah aleyhe ve selem efendimizin zevceleridir. Çünkü, “Beyt-i sâdet de bulunanlar, onlardir.
5- Ehlibeyt, Hz. Peygamber’in hane halkidir ve tüm esleri, evlatlari, torunlari ve Hz. Ali de buna dahildir” diyenler de mevcuttur.
  • ahmet

    yok

İgili Makaleler

Son Makaleler

Popüler