Kendini Aşmak - (Alevilik Bilinci)

Bir çok kez yaptığımız gibi soru sorarak başlayalım.

İnsanın kendisini aşması mümkün mü?

Uzatmadan cevabı verelim: evet, mümkün.

 

 

 

 


Toplumsal olarak baktığımızda veya genel insanlık açışından baktığımızda insanın kendisini aşmasının, daha bir üst boyuta çıkmasının mümkün olduğunu açıkça görebiliriz. Eğer insanlığı oluşturan insan/birey kendisini aşacak potansiyele sahip olmasaydı, insanlık bu boyutta (her haliyle gelişme) olmazdı. Çok geri bir durumda kalır, belkide yok olurdu. Demek ki, insanda öz itibariyle daha bir üst boyuta ulaşacak bir cevher mevcut. Tek tek bireylere düşen bu cevheri bulup ortaya çıkarmaktır.

Az buçuk tarih ve toplum bilincine sahip bir insan etrafına bir göz attığında insanın kendisini aşıp bir üst boyuta çıkmasının mümkün olduğunu görür. Dolayısıyla “insanın kendisini aşması mümkün mü?” adlı sorumuz da böylelik cevaplanmış olur. Bu soruya cevap bulunduğuna göre ikinci soruya geçebiliriz. Ancak ikinci soruya geçmeden önce kendini aşmadan kastımızı bir kaç cümle ile de olsa belirtmek gerekir.

Kendini aşmak, kendine güvenmektir. Kendisini düşünsel olarak geliştirmek, duygusal olarak yetkinleştirmektir. Yaşamın anlam ve önemini kavramak, anlamlı bir yaşamın sahibi olmaktır. Olunmuyorsa bile olmaya çalışmaktır. Kendini aşmak, sorunlara çözüm-sorulara cevap bulmaktır. Bir bütün halinde yaşamda üretken ve verimli olmaktır. Kendisinin ve toplumunun şahsında insanlığa yararlı olmaktır. Ötelerin ötesine gitmeyi istemektir, bunun maddi temellerinden yoksun olunsa bile, düşünsel manada buna yoğunlaşmaktır. Kısacası hayatın sırrına vakıf olmaktır/olmaya çalışmaktır.

İnsan kendisini nasıl aşar?

İnsanın kendisini aşıp daha anlamlı bir hayatın sahibi olması için atadan-deden kalan çokça  maddi birikime, üstün bir zekaya, mükemmel olanaklara, üst düzey bir eğitime, askeri bir disipline, toplumsal etikete vb. sahip olması gerekmiyor. Tek sahib olunması gereken inanç, istek, irade, kararlılık, arayış ve en önemlisi de sistemli bir çalışma yöntemidir. Altını çizerek tekrar belirtelim ki sistemli bir çalışma olmadığı zaman, varılmak istenen hedef hep uzak kalır. Ancak sistemli bir çalışma olduğu zaman er-geç hedeflenen menzile varılır.

Sistemli çalışmak nedir?

Her şeyden önce sistemli çalışmak, “Selbstdisziplin”dir. Selbstdisziplin Almanca bir kavram olup insanın kendi kendisini denetim altına alması, yönlendirmesi, disipline etmesi, oto kontrol olarak yönetmesidir. Bununla anlatmaya çalıştığımız, dışarıdan bir kuvvetin gelip insanın kendisini aşmasına güç getiremeyeceği, asıl gücün insanın kendi içerisinde olduğu ve bunun insanın öz iradesi ile ortaya çıkacağı gerçeğidir

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İgili Makaleler

Son Makaleler

Popüler