MUHARREM ORUCU NEDIR?

BiSMi SAH. ALLAH ALLAH. ERENLERiN HiKMETiNE. ER HAK MUHAMMET-ALi ASKINA. iMAM HÜSEYiN EFENDiMiZiN SUSUZLUK ORUCU NiYETiNE. KERBELA SEHiTLERi'NiN TEMiZ RUHLARINA MATEM ORUCU NiYETi iLE HZ. FATMA ANAMIZIN SEFAATiNE. 12 iMAM, 14 MASUM-U PAK EFENDiLERiMiZiN SEVKiNE, 17 KEMERBESTLER HÜRMETiNE HAZIR-GAYiP GEÇEK ERENLERiN YÜCE HÜMMETLERi ÜZERiMiZDE HAZIR VE NAZIR OLA. LANET MÜNKiRE. LANET YEZiD'E. RAHMET MÜMiN'E ALLAH
BiSMi SAH. ALLAH ALLAH. ERENLERiN HiKMETiNE. ER HAK MUHAMMET-ALi ASKINA. iMAM HÜSEYiN EFENDiMiZiN SUSUZLUK ORUCU NiYETiNE. KERBELA SEHiTLERi'NiN TEMiZ RUHLARINA MATEM ORUCU NiYETi iLE HZ. FATMA ANAMIZIN SEFAATiNE. 12 iMAM, 14 MASUM-U PAK EFENDiLERiMiZiN SEVKiNE, 17 KEMERBESTLER HÜRMETiNE HAZIR-GAYiP GEÇEK ERENLERiN YÜCE HÜMMETLERi ÜZERiMiZDE HAZIR VE NAZIR OLA. LANET MÜNKiRE. LANET YEZiD'E. RAHMET MÜMiN'E ALLAH EYVALLAH.
HÜ Kurban Bayrami Hicri Takvim'e göre Zilhicce ayinin 10. günü baslar. Kurban Bayraminin 1'nci gününden baslayarak 20 gün sayilir. 20'nci günün aksami Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç baslar. Muharrem Orucundan önce 3 günlük MASUM-U PAK ORUCU tutulur. Bu oruç Küfe'de sehit düsen Müslüm Bin Akiyl ile çoçuklari ibrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, imam Hüseyin'in amcasinin oglu ibrahim ile Muhammet ise amcasinin torunlaridir. 3 günlük Masum-u Pak ve 12 günlük Muharrem Orucu olmak üzere toplam 15 gün oruç tutulduktan sonra Muharrem Ayinin 13'ncü günü kurbanlari tiglanir ve ASURE dagitilir. Kurban imam Ali Zeynel Abidin'in Kerbela Katliamindan kurtulusundan duyulan sevinci belirtir. Muharrem Ayinda eglence yapilmaz, biçaga ve kesici aletlere el sürülmez, dügün-nisan-sünnet törenleri yapilmaz, kari koca iliskileri kesilir, kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela sehitleri'nin çektikleri susuzlugu hissetmek için su içilmez, eglence yerlerine gidilmez, saç ve sakal trasi olunmaz. Günümüzde bunlarin bir bölümü uygulanamamaktadir. Örnegin, sakal trasi olmamak gibi... Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyaci yenilen yemeklerden, çay-kahve-mesrubat-meyve suyu-ayran gibi sivi içeceklerden karsilanir. Alevi inanci sekilcilige takilip kalmayi degil, özü benimser. Aklin ve ilmin yolundan ayrilmaz. Önemli olan imam Hüseyin'in ve diger Kerbela sehitleri'nin çektikleri aciyi ve zorluklari beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktir. Onlar gibi düsünüp, onlar gibi yasayip, onlar gibi inanmaktir. Zalime karsi çikip, mazlumdan yana olmaktir. Eline-diline-beline sadik olup insanca ve onurluca yasamaktir. Onlara layik olmaktir. Ölmeden önce ölmek, öldükten sonra yasamaktir. Yasayan ölü olmamaktir. Yarin onlar'in huzuruna alni açik yüzü pak çikmaktir. Onlar'in biraktigi onurlu mirasa sahip çikmaktir. Belirlenmis bir iftar vakti'de yoktur. Aksam olup günes batinca, karanlik gözle görünce oruç açilir. Gece sahura kalkma uygulamasi Muharrem Orucu'nda yoktur. Oruç tutulmadan önce (yatmadan önce) söyle niyet edilir. Niyetten sonra Muharrem Orucu baslar.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İgili Makaleler

Son Makaleler

Popüler